Anne Præstegaard
9 aug, 2019

“Så snart noget får opmærksomhed, kan og vil det begynde at ændre sig”

Jeg fik en tanke en dag jeg vaskede hvide vægge.

Væggene blev skrubbet og skuret med ihærdighed og knofedt,
skumsprøjt flyvende omkring mig og
”Love is in the air” for fuld udblæsning i radioen.

Små håndaftryk, mærker fra legetøj og diverse hverdags-aftryk skulle ha en tur, så væggene igen kunne fremstå flotte og hvide.

I min iver skrubbede jeg løs på en grå lang streg, som jeg synes var noget fremtrædende, og som bestemt ikke skulle være der.

Som de andre streger og ridser blev den bare ikke mindre synlig. Jeg skrubbede hårdere, men intet skete.

Jeg opdagede så, at det var en skygge fra en glaskant, som jeg skrubbede på..

Sider af os selv vi ikke ønsker

Det fik mig til at tænke på, hvordan vi ofte forsøger at “sk(r)ubbe” en egenskab/side væk ved os selv, som vi ikke ønsker, at andre skal se. Vi ”fjerner” vores egen personlige skygge uden at ville kigge på hvad det er…..måske helt ubevidst.

Vi lægger låg på, lader som om, benægter, fortrænger og styrer udenom de sider, som vi ikke kan lide ved os selv. Det kan være lavt selvværd, frygt, skam, vrede eller usikkerhed. Alt det, som ikke er så acceptabelt eller værdsat i det offentlige rum.

Vi kan hverken rumme vores egne usete sider eller vores børns.
De gemmes langt væk, som om de ikke er der.

Det gemte vil komme frem før eller siden

Der er bare det ved det, at det er utroligt energidrænende, at gå og holde noget væk, som ikke må være der.

Forestil dig en badebold, som du hele tiden skal holde under vandet. Det er rigtig hårdt i længden, at få den til at blive under vandet, og på et tidspunkt vil den poppe op med fuld kraft.

Sådan er det også med de følelser, der gemmes væk. Hvis du ikke vil anerkende, at de er der, og benægter deres tilstedeværelse, vil de poppe op, når du mindst venter det. Og det gør de gerne i situationer, hvor du er mindre ressourcefuld, sårbar, ked af det eller på en eller anden måde presset.
Folk der er gået ned med stress vil f.eks. ofte møde mange af deres gamle historier og følelser. Det kan ikke længere holdes tilbage.

Men som med kant skyggen, som jeg forsøgte at vaske væk, blev den ubetydelig, da jeg anerkendte, at det blot var en skygge. Den måtte gerne være der.

Ikke at det er supernemt eller sjovt at kigge på ens egne skyggesider, men gør du det, vil skyggen/følelsen virke mindre “farlig”, i det du anerkender, at den er der.

Så snart noget får bevidsthed eller opmærksomhed, kan og vil det begynde at ændre sig.

Og derfra er det så muligt at begynde at kigge på, hvad det er. Og beslutte, om det er noget, der skal gøres noget ved, og hvad der kan gøres ved det.

Vil du have min hjælp til at skabe et liv, hvor du kender og rummer hele dig, så du ikke føler dig drænet for energi? Ønsker du at føle friheden ved at være dig – ligesom du er?

Så skriv til mig på anne@divi.annepraestegaard.dk og høre mere om hvordan.

Kærligst
Anne